Чернігівський інститут мистецтв та менеджменту культури
Чернігівський інститут мистецтв та менеджменту культури
Головна » 2011 » Квітень » 12 » Віват, академіє!
21:14
Віват, академіє!

Віват, академіє!

Ще, здається, недавно наша  газета повідомляла, що перелік вишів  обласного центру поповнив інститут мистецтв та менеджменту культури Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв. А сьогодні цьому вишу виповнилося п'ять років. Про історію, здобутки та перспективи розвитку цього навчального закладу йдеться в інтерв'ю з директором інституту, заслуженим працівником культури, професором Валентиною Малиневською

 -                     Валентино Мефодіївно, сьогодні Вас знають не лише у коридорах влади, як керівника відомого в Україні та за кор­доном народного пісенного колективу «Джерела», але й у кожному селі, де є бібліотека. Будинок культури або клуб. Знають, як ініціативного керманича од­ного з 22-х вишів регіону. В чому секрет стрімкого зростання авторитету акаде­мічного вишу?

 

- Нам вдалося згуртувати талановитий професорсько-викладацький склад нового чернігівського вишу та здобути підтримку обласної влади. До нас прийшли високоос­вічені професіонали з різних галузей на­уки і культури. Це відомі викладачі вищої школи: доктор філософських наук професор Володимир Личковах, світлої пам'яті заслу­жений працівник культури та мистецтв Укра­їни Любомир Боднарук, заслужений артист України Володимир Гришин, Надзвичайний і Повноважний Посол України Петро Шаповал, заслужена артистка України Марина Гончаренко, дипломат, кандидат педаго­гічних наук, професор Микола Рудько, за­відувач кафедри музикознавства академії, доктор педагогічних наук, професор Вале­рія Шульгіна, доктор мистецтвознавства, професор Валентина Редя, кандидат мисте­цтвознавства Ірина Штанкіна, кандидат педагогічних наук, доцент Тамара Скорик, за­лужений діяч культури і мистецтв України, доцент Володимир Суховерський, кандидат філософських наук, доцент Марина Каранда та інші обдаровані викладачі.

 

-      Які пам'ятні віхи позначили першу п'ятирічку ввіреного Вам інституту?

 

- Помітною подією в культурно-мистецькому житті вишу і України на початку минулого року стало надання Академії керівних кадрів культури і мистецтв статусу Національної, що підтвердив високий фаховий рівень підготов­ки наших випускників. Лише у 2006-2010 ро­ках в інституті підвищили кваліфікацію понад дві тисячі працівників сфері культури і мис­тецтв. На базі Чернігівського факультету за п'ятиріччя нам вдалося «народити» чудового малюка - Чернігівський інститут мистецтв та менеджменту культури Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв. Наші ви­пускники - це керівники театральних та видо­вищних закладів, міських та сільських будинків культури, бібліотек, музеїв, директори та ви­кладачі початкових спеціалізованих мистець­ких навчальних закладів, викладачі музично­го училища ім. Левка Ревуцького, спеціалісти районних відділів культури. Високу оцінку отримали лекційні курси, прочитані професо­рами провідних столичних вишів Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, Національної музичної академії ім. Петра Чайковського, Національного університету ім. Та­раса Шевченка.

 

- Пані Валентино, які новації запро­ваджено у Чернігівському інституті На­ціональної академії в ці роки?

 

Це майстер-класи професорів А. Шац (Німеччина), В. Козлова, А. Ільїна, М. Степаненка, Ю. Кота, Ю. Яблонської (Київ), народної артистки України, лауреата Шевченківської премії Є. Колесник, народного артиста України, лауреата Шевченківської премії професора А. Баженова та інших. Для забезпечення якісно­го навчання використовувалися комп'ютери, аудіовізуальні засоби, запроваджувалися ін­терактивні його форми: тренінги, ділові ігри, круглі столи. Протягом 2008-10 років 143 ви­пускники отримали дипломи про другу ви­щу освіту. Вперше у нас у 2009 році у межах спеціальності «Музичне мистецтво» відкрито магістратуру.

До речі, серед студентів та випускників ін­ституту-заслужені артисти Володимир Банюк та Алла Соколенко, заслужений діяч мистецтв України Юрій Кравчук, заслужені працівники культури України Ольга Астаф'єва та Юрій Муквич, лауреати міжнародних та національ­них конкурсів Олег Дудко, Сергій Сулімовський, Дмитро Селянський.

 

- Як вдалося зміцнити матеріально-технічну базу інституту?

 

- Ми отримали приміщення на вули­ці Богунського, 55. Його площа 650 ква­дратних метрів. Обладнали комп'ютерно-інформаційний центр, чудову танцювально-концертну залу, бібліотеку. Безперечно, досягти успіхів вдалося за підтримки ре­гіональної влади та Національної академії, безпосередньо ректора, заслуженого пра­цівника освіти України, лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки, дій­сного члена Академії наук, академіка Вищої школи України, доктора філософії, професора Василя Чернеця.

Із гордістю повідомлю, що наша Національ­на академія за підсумками рейтингу ЮНЕСКО у 2009,2010 роках посіла перше місце серед ви­щих навчальних закладів культури і мистецтв України. Вона співпрацює з освітніми заклада­ми Європи та світу. Так, спільно з посольством ФРН впроваджено факультатив «Діалог куль­тур». З посольством США втілено програму «Американські лектори» (в рамках ініціативи «Вікно в Америку»).

Академія - ініціатор впровадження інфор­маційних послуг в українських бібліотеках за програмою «Бібліоміст» Біла Гейтса та Мелінди Гейтс спільно з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX).

У структурі академії діють вісімнадцять потужних кафедр, філій та підрозділи в се­ми областях і містах України. За п'ять років ми у Чернігові ліцензували нові спеціаль­ності за освітньо-кваліфікаційними рівня­ми: бакалавр, спеціаліст, магістр. Рухаємо­ся далі. Приходьте. Ми завжди раді гостям і студентам.

- Дякую за інтерв'ю. І, звісно, вітаю з першою п'ятирічкою! Віват, академіє!

Анатолій МАЗУР, член Національної спілки журналістів України

Деснянка вільна, №38 (222) 7 квітня 2011.

Категорія: Архів новин | Переглядів: 988 | Додав: Купрієнко_Ірина | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]